مسیر شغلی طراحی دیزاین سیستم چیست؟
چطور میشود یک دیزاینر سیستمهای طراحی شد؟
آیا اساسا طراحی دیزاین سیستم مهارت و شغل مستقلی است؟
آیا فقط طراحان رابط کاربر میتوانند طراح دیزاین سیستم شوند؟
طراحان دیزاین سیستم چه مهارتهایی دارند؟
محصولات دیجیتال از کار و زندگی ما جداییناپذیرند.
هر روز محصول یا نسخهای جدید از محصولی دیجیتال به بازار میآید.
نرمافزارها و ابزارهای دیجیتال مانند محصولات و نرمافزارهای گوگل برای محیطهای کاری، شیوههای ساماندادن و کارکردن در حوزهها و صنایع مختلف را تغییر داده است.
در زندگی روزمره نیز بسیاری از ما نمیتوانیم بدون استفاده از اپلیکیشنها آسان خرید کنیم، غذا سفارش دهیم، تاکسی بگیریم و به بقیهی کارهایمان برسیم.
هرچه محصولات دیجیتال محبوبتر و کاربردیتر شوند، رقابت در طراحی و ساخت این محصولات بیشتر میشود. درنتیجه، مهارتها و مشاغل مربوطبه طراحی UI/UX و تمامی زیرشاخههای طراحی محصولات دیجیتال هر روز مهمتر و پرتقاضاتر میشود.
طراحی دیزاین سیستم از جدیدترین و آیندهدارترین مشاغل در حوزهی دیزاین محصول است.
در مطلبی که میخوانید به همهی سؤالات طرحشده در آغاز این مقدمه پاسخ میدهیم و مسیری که شما را به شغل طراحی دیزاین سیستم میرساند، شرح میدهیم.
مسیر شغلی طراحی دیزاین سیستم
پیشاز پرداختن به مسیر شغلی طراحی دیزاین سیستم، بهتر است خیلی کوتاه دربارهی اهمیت و نقش دیزاین سیستم (سیستم طراحی) در فرآیند طراحی و توسعه محصولات دیجیتال توضیح دهیم.
غولهای دنیای تکنولوژی، شرکتهایی مانند گوگل و اپل، دهها محصول دارند که مدام بهروز میشود و برای برآوردهکردن نیازهای کاربران در سراسر جهان تغییر میکنند.
در تیم طراحی محصول هر یک از محصولات این برندها، تعداد زیادی طراح و توسعهدهنده کار میکنند. تصمیمات زیادی گرفته میشود و تغییرات زیادی هم باید اعمال شود.
نکتهی مهمی که در طراحی، بازطراحی یا تغییر هر محصول باید رعایت شود این است که دیزاین بصری آن باید یکدست و هماهنگ با هویت برند و دیگر محصولات باشد. علاوهبرآن، پیادهسازی محصول جدید یا تغییرات برای تیم فنی نباید خیلی زمانبر باشد.
اینجا است که طراحی دیزاین سیستم به کمک تیمهای طراحی محصول میآید.
سیستمهای طراحی رویکردی به طراحی و توسعهی محصول در شرکتها است.
دیزاین سیستمها دربرگیرندهی زبان بصری ثابت، اجزا و المانهای آماده و دستورالعملهای واضحی برای طراحان و توسعهدهندگان است تا همهی اعضای تیم طراحی محصول درک واحد و زبان مشترکی برای ساماندادن و مدیریتکردن دیزاین درمقیاس موردنظر داشته باشند.
نگاهی به دیزاین سیستمهای معروف جهان، مانند متریال دیزاین که دیزاین سیستم شرکت گوگل است، اهمیت آن را در فرآیند طراحی محصول نشان میدهد.
همانطورکه در تصویر و در فهرست سمت چپ میبینید، در دیزاین سیستم قطعهکدهای آماده برای پیادهسازی تمامی المانهای بصری در دستگاههای مختلف برای توسعهدهندگان موجود است.
اصول اساسی دیزاین محصول، استایل المانها و طراحی تمامی کامپوننتهای رابط کاربر هم در دیزاین سیستم مشخص و شرح داده شده است.
ساخت و نگهداری سیستمهای طراحی مستلزم مجموعهای از مهارتهای منحصربهفرد است و کسانیکه علاقهمند به داشتن حرفهای در این حوزهاند، اغلب پایهای قوی در طراحی و توسعهی محصولات دیجیتال و اشتیاق برای پیشنهاد راهحلهای مقیاسپذیر و کارآمد دارند.
با تعریف و اهمیت دیزاین سیستمها برای شرکتها آشنا شدیم، درادامه، به شرح وظایف شغلی یک طراح سیستمهای طراحی میپردازیم تا معلوم شود برای طراحی و نگهداری از این سیستمها چه باید کرد.
شغل طراحی و نگهداری سیستم های طراحی
ساختن و نگهداریکردن از یک سیستم طراحی برای برندها وظیفهی اصلی طراح دیزاین سیستم است.
تعریف اصول طراحی، ایجاد و مستندسازی الگوها و اجزای طراحی رابط کاربر و اطمینان از پیادهسازی سیستم طراحی در تمامی محصولات دیجیتال یک برند از وظایف طراح دیزاین سیستم است.
این شغل ممکن است یک نقش مستقل در سازمان و شرکت یا زیرمجموعهی تیم طراحی یا توسعهی محصول باشد.
در صنایع مختلف از شرکتهای فناوری و توسعه نرمافزار گرفته تا امور مالی و مراقبتهای بهداشتی با چندین محصول پیچیده و حتی استارتاپهای نوپا که یک یا چند محصول ساده دارند، به طراح دیزاین سیستم نیاز است.
برخی از مسئولیتهای معمول یک طراح سیستم طراحی عبارت است از:
- همکاری با طراحان و توسعهدهندگان برای طراحی و نگهداری از سیستم طراحی،
- توسعه و مستندسازی الگوها و المانهای رابط کاربر محصولات،
- اطمینان از یکپارچگی و یکدستی بصری در طراحی محصولات دیجیتال،
- راهنمایی و آموزش به طراحان و توسعهدهندگان برای آشنایی و استفاده از سیستم طراحی و
- بهروز و هماهنگ نگهداشتن دیزاین سیستم با آخرین تکنولوژیها و ترندهای دیزاین محصول و طراحی سایت و دیگر محصولات برند.
مهارتهای لازم برای شغل طراحی دیزاین سیستم
برای موفقیت در شغل طراحی سیستمهای طراحی، به مهارت و تجربه در طراحی UI/UX و توسعهی محصول و داشتن مهارتهای ارتباطی و کار تیمی نیاز است.
در اینجا چند مهارت مهم که به هر متقاضی در مسیر شغلیاش برای استخدامشدن در موقعیت طراح دیزاین سیستم کمک میکند، ذکر شده است:
- تسلط و تجربه در کار با ابزارهای طراحی مانند Sketch، Adobe Creative Suite و Figma،
- تسلط بر زبانهای توسعه front-end مانند HTML، CSS و JavaScript،
- تجربه در طراحی دیزاین سیستم و کتابخانههای المانهای رابط کاربر،
- تسلط بر وایرفریمینگ و ساختن نمونههای اولیه (پروتوتایپینگ)،
- تجربه کار در تیمهای چندتخصصی و همکاری با طراحان و توسعهدهندگان،
- مهارتهای ارتباطی قوی و فن بیان و متقاعدکردن دیگران و
- آشنایی با اصول و قواعد طراحی تجربه کاربر (UX) و ترندهای آن.
نکات لازم برای موفقیت در مصاحبه شغلی دیزاین سیستم
از مهارتها و مسئولیتهای طراح دیزاین سیستم مشخص است که او یک طراح بیتجربه و تازهکار نیست. طراح دیزاین سیستم باید دانش کافی از وب دیزاین، برنامهنویسی و توسعه فرانت اند وبسایت و اپلیکیشن داشته باشد.
چون بخش مهمی از یک دیزاین سیستم قطعهکدهای آماده برای پیادهسازی سریع المانهای بصری و رابطهای کاربر محصول در مقیاسهای مختلف و برای دستگاهها متفاوت است.
علاوهبرآن، تدوین اصول اساسی دیزاین برای هر محصول و انتخاب استایلها و تضمین یکپارچگی بصری نیاز به بینش و تجربهی کار در نقش طراح UI/UX و آشنایی با دغدغهها و مشکلات خاص فرآیند طراحی محصول دارد.
البته، نباید این تصور پیش بیاید که طراحان تجربه کاربر، طراحان رابط کاربر و حتی وب دیزاینرهایی که مهارتهای لازم را کسب کردند ولی تجربهی چندانی ندارند، هیچ شانسی برای گرفتن پروژه یا استخدامشدن ندارند.
اگر پورتفولیوی آنها قوی و اصولی باشد و نکات زیر را هم رعایت کنند، میتوانند بهراحتی کار خود را شروع کنند و طراح دیزاین سیستم شرکتهای کوچک یا عضوی از تیم طراحی دیزاین سیستم شرکتهای بزرگ شوند.
۱. برای طراحی و ساخت پورتفولیو زمان بگذارید
نمونهکارها راهی عالی برای نشاندادن مهارتهای شما است و به کارفرمایان بالقوه سبک و رویکرد شما را به طراحی و حل مسئله نشان میدهد.
هر پروژهای را که روی آن کار کردید (هرچند کوچک، حتی پروژههایی که در دورههای آموزشی تحویل دادهاید) با ذکرکردن چالشهای آن و روندی که برای حل مسئله پیمودید، در پورتفولیو بگنجانید.
۲. مهارتهای نرم خود را برجسته کنید
دیزاین سیستم های طراحی کاری تیمی است و نیاز به همکاری و تعامل مدام با تیمها و متخصصانی از رشتههای مختلف دارد.
بنابراین، مهم است که تواناییها و مهارتهای نرم خود را برای همکاری و برقراری ارتباط مؤثر برجسته کنید.
حتما نمونههایی از پروژههایی را که در آنها با دیگر طراحان و توسعهدهندگان همکاری کردهاید، ذکر و نقشی را که در آن فرآیند ایفا کردهاید توصیف کنید.
۳. فرآیند طراحی خود را شرح دهید
در مقام یک دیزاینر سیستم طراحی، شما مسئول طراحی و حفظ یک زبان دیزاین ثابت در محصولات دیجیتال مختلف هستید.
توصیف رویکردی که به دیزاین محصول دارید و فرآیندی که در طراحی طی میکنید و نحوهی برخورد شما با چالشهای طراحی بسیار مهم و تعیینکننده است.
کارفرمایان بالقوه در پورتفولیو و پاسخهای شما در مصاحبه میخواهند رویکردتان به طراحی و حل مسئله را واضح ببینند.
۴. دانش عمیق و بهروز خود را از طراحی دیزاین سیستم و ترندها نشان دهید
شما باید به کارفرمایان نشان دهید که دربارهی طراحی دیزاین سیستم دانش و آگاهی عمیق و بهروز دارید.
یادتان باشد که طراحی دیزاین سیستم با طراحی UI یا طراحی تجربه کاربر فرق دارد. باید به کارفرما نشان دهید که از اهمیت و نقش دیزاین سیستم برای طراحی محصول آگاهاید.
جمعبندی و نتیجهگیری
طراحی محصولات دیجیتال هر روز تخصصیتر و پیچیدهتر میشود. چون هم رقابت در بازار محصولات دیجیتال تنگاتنگ است و نیاز و سلیقهی کاربران مدام تغییر میکند و هم تکنولوژیهای جدید به بازار معرفی میشود که بر فرآیند طراحی محصول و ویژگیهای هر محصول اثر میگذارد.
طراحی محصول موفق حاصل کاری تیمی و هماهنگ است. دیزاینرها و توسعهدهندگان باید درک مشترکی از اصول دیزاین و استایلها داشته باشند تا هم سریع محصول را طراحی یا تغییر دهند و هم محصولی یکدست و منسجم را به کاربران عرضه کنند.
همچنین، محصول باید نسخههای سازگار با دستگاهها و سیستمعاملهای مختلف داشته باشد. همین، کار توسعهی محصول و حفظ یکپارچگی بصری آن در تمام نسخهها را برای توسعهدهندگان سخت میکند.
طراحی، ساخت و بهروز نگهداشتن دیزاین سیستم راهحلی برای طراحی و توسعهی محصول یکپارچه بهرغم وجود همهی پیچیدگیها است.
شغل طراحی دیزاین سیستم شغلی جدید و بسیار مهم در حوزهی دیزاین است.
طراح سیستم های طراحی متخصصی است که دیزاین سیستم را برای طراحی محصول یا محصولات یک شرکت میسازد، اعضای تیم طراحی محصول را آموزش میدهد تا آن را درک و از آن استفاده کنند، همچنین آن را بهروز نگه میدارد.
طراحان رابط کاربر، طراحان تجربه کاربر، توسعهدهندگان فرانت اند و طراحان محصول میتوانند بعداز کسب مهارتهای لازم طراح دیزاین سیستم شوند.
تخصص طراحی دیزاین سیستم بسیار جدید است و تعداد دورههای آموزشی معتبر و پروژهمحور برای یادگیری آن کم است.
دوره آموزش دیزاین سیستم (Design System) جامع آکادمی آمانج از معتبرترین دورهها برای یادگیری اصولی طراحی سیستمهای طراحی است.
این دوره پروژهمحور است و به علاقهمندان کمک میکند تا اولین نمونهکارشان در طراحی دیزاین سیستم را به پورتفولیوی خود اضافه کنند.
سوالات متداول دربارهی مسیر شغلی طراحی دیزاین سیستم
۱. دیزاین سیستم چیست؟
دیزاین سیستم دربرگیرندهی زبان بصری ثابت، اجزا و المانهای آماده و دستورالعملهای واضحی برای طراحان و توسعهدهندگان است تا همهی اعضای تیم طراحی محصول درک واحد و زبان مشترکی برای ساماندادن و مدیریتکردن دیزاین درمقیاس موردنظر داشته باشند.
۲. شغل طراحی دیزاین سیستم چیست؟
شغل طراحی دیزاین سیستم به شغل ساختن و نگهداریکردن از یک سیستم طراحی برای سازمان/شرکت گفته میشود.
۳. مسئولیتهای اصلی یک طراح سیستمهای طراحی چیست؟
تعریف اصول طراحی، ایجاد و مستندسازی الگوها و اجزای طراحی رابط کاربر و اطمینان از پیادهسازی سیستم طراحی در تمامی محصولات دیجیتال از وظایف طراح دیزاین سیستم است.
۴. طراح دیزاین سیستم به چه مهارتهایی نیاز دارد؟
مهارتهای طراح دیزاین سیستم عبارت است از: تسلط و تجربه در کار با ابزارهای طراحی و زبانهای توسعه front-end، تجربه در طراحی دیزاین سیستم و کتابخانههای المانهای رابط کاربر، تسلط بر وایرفریمینگ و ساختن نمونههای اولیه (پروتوتایپینگ)، تجربه کار در تیمهای چندتخصصی و همکاری با طراحان و توسعهدهندگان، مهارتهای ارتباطی قوی و فن بیان و متقاعدکردن دیگران و آشنایی با اصول و قواعد طراحی تجربه کاربری (UX) و ترندهای آن.
۵. آیا طراح دیزاین سیستم باید در طراحی محصول تجربه داشته باشد؟
بله، طراح سیستم طراحی باید در طراحی UI/UX تجربه داشته باشد.
۶. آیا توسعهدهندگان فرانت اند هم میتوانند طراح دیزاین سیستم شوند؟
بله، توسعهدهندگان فرانت اند هم میتوانند طراح دیزاین سیستم شوند اگر با طراحی محصول آشنا باشند و دورهی آموزشی دیزاین سیستم را گذرانده باشند.
۷. آیا مسیر شغلی طراحی دیزاین سیستم سخت است؟
خیر، اگر اصول اساسی طراحی دیزاین سیستم را یاد گرفته باشید و مدرک دورهای معتبر را داشته باشید، میتوانید به این شغل برسید.
۸. آیا طراحی دیزاین سیستم شغل آیندهداری است؟
بله، طراحی دیزاین سیستم درست مانند طراحی محصول از شغل آیندهدار در حوزهی دیزاین است.
۹. برای کارفرمایان مهمترین معیار در مصاحبه شغلی طراحی دیزاین سیستم چیست؟
برای کارفرمایان مهمترین معیار در مصاحبه شغلی طراحی دیزاین سیستم رویکرد متقاضی به طراحی محصول، طراحی دیزاین سیستم و حل مسئله است.
۱۰. آیا مهارتهای نرم نیز برای استخدامشدن در موقعیت شغلی طراح دیزاین سیستم مهم است؟
بله، طراحی دیزاین سیستم کاری است که به تعامل مستمر با اعضای تیم طراحی و توسعهی محصول نیاز دارد. بنابراین، داشتن مهارتها نرم برای برقراری ارتباط مؤثر با اعضای تیم برای طراح دیزاین سیستم ضروری است.
The post مسیر شغلی طراحی دیزاین سیستم appeared first on آکادمی آمانج.