مقایسه پایتون و ++C؛ کدام بهتر است؟

دنیای برنامه‌نویسی پر از زبان‌های مختلف است. زبان‌هایی که هر کدام کاربردها، مزایا و طرفداران مختص خودشان را دارند. اما برای کسی که می‌خواهد یادگیری برنامه‌نویسی را شروع کند، انتخاب زبان برنامه‌نویسی مناسب همیشه یک چالش بزرگ است.

انتخاب زبان برنامه‌نویسی مناسب به عوامل مختلفی بستگی دارد. به‌عبارت‌دیگر نمی‌شود به‌طور قطع گفت یک زبان برنامه‌نویسی خوب است یا بد. بلکه شخص علاقه‌مند به برنامه‌نویسی، باید با توجه به هدف، علاقه و انگیزه‌ی خودش، با تحقیق و جستجو، زبان برنامه‌نویسی مناسب را انتخاب کند.

در این مقاله به مقایسه جامع دو زبان برنامه‌نویسی محبوب و پرطرفدار پایتون و ++C پرداخته شده است.

زبان برنامه‌نویسی ++C چیست؟

زبان ++C یک زبان برنامه‌نویسی است که از سال ۱۹۷۹ وارد دنیای برنامه‌نویسی شد. این زبان برای سال‌های زیادی یک زبان برنامه‌نویسی محبوب بوده است، چرا که برای برنامه‌نویسی و توسعه انواع نرم‌افزارهای مختلف قابل استفاده است. در ابتدا نام این زبان C with classes بود. چون ++C به عنوان افزونه‌ای برای زبان C معرفی شده بود که امکانات کلاس را داشت. اما بعد از مدتی نام ++C به عنوان نام رسمی این زبان انتخاب شد.

یک ویژگی مهم ++C این است که یک زبان برنامه‌نویسی میانی است؛ یعنی ویژگی‌های زبان‌های برنامه‌نویسی سطح بالا و پایین را همزمان داراست. این ویژگی به برنامه‌نویسان این امکان را می‌دهد که به طور همزمان از ویژگی‌های سطح بالا برای سهولت در نوشتن کد و از ویژگی‌های سطح پایین برای کنترل دقیق‌تر بر منابع سیستم استفاده کنند.

زبان برنامه‌نویسی پایتون چیست؟

پایتون یک زبان برنامه‌نویسی است که گوئیدو ون روسوم در سال ۱۹۹۱ آن را معرفی کرد. پایتون یک زبان برنامه‌نویسی شیءگرا و سطح بالا است و یکی از ساده‌ترین زبان‌های برنامه‌نویسی برای یادگیری است و به نحوی به زبان شبه کد نزدیک است.

نسخه پایتون 2.0 در اکتبر ۲۰۰۰ منتشر شد که ویژگی‌های جدیدی مانند مدیریت حافظه به آن افزوده شد. پایتون به طور گسترده در حوزه‌های هوش مصنوعی، یادگیری ماشین، تحلیل داده، آمار و غیره استفاده می‌شود. به همین دلیل در سال‌های اخیر محبوبیت آن به‌شدت افزایش یافته است. نمودار زیر از گوگل ترندز برداشته شده است که نشان‌دهنده محبوبیت بالای زبان پایتون است.

نمودار محبوبیت پایتون و C++

ویژگی زبان ++C

برنامه نویسی سطح متوسط

++C یک زبان برنامه‌نویسی سطح متوسط است که از ویژگی‌های سطح پایین (low-level) نیز پشتیبانی می‌کند. این ویژگی، زبان ++C را برای برنامه‌نویسانی که به مدیریت مستقیم سخت‌افزار نیاز دارند، مناسب می‌کند.

نشانگر (Pointers)

++C از نشانگرها برای مدیریت حافظه استفاده می‌کند. نشانگر این امکان را به برنامه‌نویسان می‌دهد که به صورت مستقیم کنترل دقیقی بر منابع حافظه داشته باشند.

شیءگرایی

++C یک زبان شیءگرا است، که به برنامه‌نویسان اجازه می‌دهد که از اصول شیءگرایی مانند ارث‌بری استفاده کنند.

بیشتر بخوانید: “مفهوم شی‌گرایی به زبان ساده

کتابخانه‌های استاندارد

++C دارای کتابخانه‌های استاندارد است که برنامه‌نویسان می‌توانند از آن‌ها برای انجام وظایف مختلف مانند مدیریت ورودی/خروجی، رشته‌ها، الگوریتم‌های مختلف و … استفاده کنند.

ویژگی زبان پایتون

سینتکس خوانا و ساده

پایتون با سینتکس خوانا که شبیه به زبان انگلیسی است، برنامه‌نویسی را برای برنامه‌نویسان آسان می‌کند.

زبان شیءگرا و فانکشنال

پایتون یک زبان شیءگرا است. همچنین پایتون از برنامه‌نویسی فانکشنال پشتیبانی می‌کند. برنامه‌نویسی فانکشنال یک رویکرد در برنامه‌نویسی است که بر توابع (عملیات‌های خاص) متمرکز است. در این رویکرد، توابع به عنوان ابزار اصلی برنامه‌نویسی محسوب می‌شوند. برنامه‌نویسی فانکشنال تاکید دارد که برنامه‌نویسان باید توابع را به شکل ساده و قابل فهم تعریف کنند و از آن‌ها برای حل مسائل بزرگ‌تر استفاده کنند. در این سبک برنامه‌نویسی کدها خواناتر، قابل نگهداری‌تر، و درک و تست آن ساده‌تر است.

در مقاله “برنامه نویسی فانکشنال در پایتون: ساده، جامع و کاربردی” به‌طور کامل درباره برنامه‌نویسی فانکشنال صحبت شده است.

پشتیبانی از ماشین لرنینگ و هوش مصنوعی

پایتون در حوزه‌های یادگیری ماشین و هوش مصنوعی کاربرد بسیاری دارد و کتابخانه‌های متنوعی برای این منظور در زبان پایتون تعریف شده است.

زبان چندمنظوره

پایتون به عنوان یک زبان عمومی و پرکاربرد در زمینه‌های مختلفی از توسعه نرم‌افزار تا توسعه وب، اتوماسیون، هوش مصنوعی و… از آن استفاده می‌شود.

پشتیبانی از مدیریت حافظه خودکار

مدیریت حافظه در پایتون به‌طور خودکار انجام می‌شود و برنامه‌نویسان نیازی به مدیریت جزئیات حافظه به صورت دستی ندارند.

کاربرد زبان ++C

توسعه بازی‌

از ++C برای ساخت بازی‌های ویدئویی با پیچیدگی‌های گرافیکی و سه‌بعدی استفاده می‌شود. این زبان به برنامه‌نویسان امکان می‌دهد تا با استفاده از امکانات شبکه چند لایه، بازی‌های با کیفیت و پرسرعت را توسعه دهند.

ساخت کامپایلر

از آن‌جایی که زبان برنامه‌نویسی ++C، زبانی است که ویژگی‌های زبان‌های سطح پایین را هم دارد، به برنامه‌نویسان این امکان را می‌دهد که به صورت مستقیم با جزئیات سخت‌افزارها مثل حافظه، رجیسترها، و واحدهای مختلف الکترونیکی ارتباط برقرار کنند.

به همین دلیل یکی دیگر از کاربردهای زبان ++C ساخت کامپایلر برای سایر زبان‌های برنامه‌نویسی است. این کامپایلرها وظیفه تبدیل کد منبع برنامه به کد قابل اجرا بر روی سخت‌افزار را دارند.

توسعه نرم‌افزار

++C برای توسعه برنامه‌های نرم‌افزاری پیچیده هم به کار می‌رود. نرم‌افزارهای معروفی مانند Adobe Photoshop، Spotify و YouTube در بخش‌هایی از برنامه از این زبان برای اجزای مختلف خود استفاده کرده‌اند. قدرت و کارایی ++C این امکان را فراهم می‌کند تا برنامه‌هایی با عملکرد سریع توسعه داده شوند.

توسعه سامانه‌های نهفته (Embedded Systems)

++C برای تولید سیستم‌های نهفته مورد استفاده قرار می‌گیرد. این سیستم‌ها در دستگاه‌های مختلفی مانند ساعت‌های هوشمند، دستگاه‌های پزشکی، ابزارهای IoT و سایر دستگاه‌ها استفاده می‌شوند.

کاربرد زبان پایتون

هوش مصنوعی و یادگیری ماشین

پایتون به عنوان یک زبان برنامه‌نویسی بسیار قدرتمند در زمینه هوش مصنوعی و یادگیری ماشین استفاده می‌شود. برنامه‌نویسان با استفاده از کتابخانه‌های پایتون، مدل‌های پیچیده یادگیری ماشین را می‌سازند و آن‌ها را آموزش می‌دهند. از مدل‌های یادگیری ماشین در زمینه‌های مختلف مانند تشخیص تصویر، ترجمه ماشینی، پیش‌بینی داده‌ها، و بسیاری از وظایف دیگر، استفاده می‌شود.

توسعه وب

پایتون در توسعه وب نیز زبان محبوبی است. فریمورک‌هایی مانند Django و Flask به برنامه‌نویسان پایتون این امکان را می‌دهند تا با سرعت بالا و با حجم کد بهینه، وب‌سایت‌های پویا و قدرتمند را ایجاد کنند.

بیشتر بخوانید: “پایتون حتی برای طراحی وبسایت!

توسعه نرم‌افزار

پایتون به عنوان یک زبان پشتیبان در توسعه نرم‌افزارها استفاده می‌شود. برای مثال، برنامه‌نویسان Dropbox از پایتون در توسعه نرم‌افزار Desktop خود استفاده کرده‌اند. این زبان به دلیل خوانایی بالای کد و سهولت در توسعه، به عنوان یک زبان مورد اعتماد و آسان برای پروژه‌های نرم‌افزاری استفاده می‌شود.

رباتیک و اتوماسیون

در زمینه رباتیک، پایتون به عنوان یک زبان کاربردی برای اتوماسیون فرآیند‌های رباتیکی مورد استفاده قرار می‌گیرد. از آنجا که پایتون زبانی خوانا و سطح بالاست، توسعه و نگهداری ربات‌ها و فرآیندهای اتوماتیک در این زبان بسیار راحت‌تر انجام می‌شود.

مقایسه پایتون و ++C از جنبه‌های مختلف

سهولت و آسانی

زبان ++C نسبت به پایتون پیچیده‌تر است. سینتکس ++C در مقایسه با پایتون پیچیده‌تر و دارای قوانینی است که برنامه‌نویسان باید به آن پایبند باشند.

در مقابل پایتون به عنوان یک زبان ساده شناخته شده است. سینتکس ساده و آسان پایتون باعث می‌شود تا برنامه‌نویسان زمان کمتری برای یادگیری آن صرف کنند. علاوه‌براین کدهای زبان پایتون در مقایسه با ++C خواناتر و کوتاه‌تر هستند.

سرعت

زبان ++C به دلیل استفاده از داده‌های استاتیک (Static Typing)، سرعت بالاتری دارد. داده‌های استاتیک به کامپایلر این امکان را می‌دهد که در مرحله کامپایل کردن کد، بهینه‌سازی‌های خاصی را اعمال کند که منجر به اجرای سریع‌تر کد می‌شود.

پایتون نسبت به ++C کندتر است. دلیل این کندی این است که پایتون از داده‌های پویا (Dynamic Typing) پشتیبانی می‌کند. همچنین از مفسر (Interpreter) برای اجرای برنامه‌ها استفاده می‌کند که منجر به کاهش سرعت نسبت به زبان‌های کامپایل شده می‌شود.

مدیریت حافظه

در ++C، مدیریت حافظه به صورت دستی انجام می‌شود، به این معنا که برنامه‌نویس باید به صورت دستی حافظه را اختصاص دهد و آن را آزاد کند. این موضوع باعث می‌شود که ++C به خطاهای حافظه‌ای مانند memory leaks (نشت حافظه) حساس باشد.

در پایتون، مدیریت حافظه به صورت خودکار انجام می‌شود. به عبارت دیگر، پایتون یک garbage collector دارد که به صورت خودکار اشیاءی که دیگر نیازی به آن‌ها نیست را شناسایی کرده و حافظه مرتبط با آن‌ها را آزاد می‌کند. این ویژگی باعث می‌شود که برنامه‌نویسان نگران مدیریت حافظه نباشند.

تعریف متغیر

در برنامه‌نویسی ++C برای تعریف یک متغیر، نیاز است نوع آن داده مانند عدد صحیح، عدد اعشاری، رشته و غیره تعیین شود.

در پایتون، نیازی به تعیین نوع داده متغیرها نیست. پایتون به صورت خودکار نوع داده مرتبط با هر متغیر را تشخیص می‌دهد.

کاربرد

++C برای برنامه‌نویسی در سطح سخت‌افزار (hardware-level coding) انتخاب مناسبی است. به همین دلیل، این زبان برنامه‌نویسی به طور گسترده در ساخت سیستم‌های نهفته (embedded systems) مورد استفاده قرار می‌گیرد.

از طرف دیگر پایتون به طور گسترده در فناوری‌هایی مانند یادگیری ماشین، هوش مصنوعی و سایر حوزه‌های پیشرفته مرتبط با علوم داده مورد استفاده قرار می‌گیرد.

علاوه‌براین از پایتون به عنوان یک زبان برنامه‌نویسی محبوب در توسعه بک اند (back-end development) نیز استفاده می‌شود.

کلام آخر

در این مقاله دو زبان برنامه‌نویسی محبوب و معروف پایتون و سی پلاس پلاس را مقایسه کردیم. هرکدام از این زبان‌ها برای مقاصد مختلفی مورد استفاده قرار می‌گیرند. در نهایت، انتخاب بین ++C و پایتون به نیازهای خاص پروژه، تجربه برنامه‌نویس، و اولویت‌های عملیاتی بستگی دارد.

اما به‌طورکلی، پایتون در حوزه‌های مرتبط با هوش مصنوعی و توسعه بک اند وب محبوب است، در حالی که ++C بیشتر برای برنامه‌نویسی نرم‌افزارهای مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد.

اگر به زبان برنامه‌نویسی پایتون و دنیای هوش مصنوعی و ماشین لرنینگ علاقه‌مندید، دوره آموزش پایتون آمانج به‌عنوان الفبای هوش مصنوعی، برای شماست.

The post مقایسه پایتون و ++C؛ کدام بهتر است؟ appeared first on آمانج آکادمی مرکز آموزش های برنامه نویسی ، دیجیتال مارکتینگ و دیزاین.

دیدگاهتان را بنویسید